Vlekken reinigen

Datum25 april 2018

Reinig de schoenen, blijf ze regelmatig boenen. Het reinigen van jouw schoenen is belangrijk om te voorkomen dat er vlekken in gaan trekken. Deze manier van reinigen wordt ook wel gezien als droog reinigen. Het is verstandig om bij het reinigen het reinigingsmiddel te testen op een onopvallend gedeelte van de schoenen. Om hardnekkige vlekken te verwijderen is vochtig reinigen meer geschikt. Wanneer je klaar bent met het reinigen van de schoenen doe je er goed aan om ze ongeveer een uur te laten drogen, het is niet verstandig om de schoenen te laten drogen op de verwarming. Pas bij het reinigen wel op voor eventuele kleurverschillen die kunnen ontstaan bij suède of nubuckleer. 

Suède 

Vlekken in suède schoenen zitten vaak diep in het materiaal. Omdat suède snel beschadigd kan worden is het reinigen van suède schoenen het beste te doen met heet water. Door het suède te stomen gaan de haartjes open staan waardoor vlekken het beste te verwijderen zijn door het vuil met een suèdeborstel te verwijderen. Laat de schoenen vervolgens een tijdje drogen. 

Nubuckleer

Net als suède is nubuckleer erg kwetsbaar. Er zijn speciale nubuckblokjes om de schoenen mee schoon te maken maar het is ook mogelijk om ze heel licht te borstelen met een borsteltje. Laat de schoenen een tijdje drogen zonder gebruik te maken van een warmtebron zoals een verwarming. 

Glad leer

Gebruik een zachte borstel om het gladde leer schoon te borstelen. Wanneer er alsnog vuil blijft zitten kan dit met water worden verwijderd. Laat de schoenen op een natuurlijke manier drogen en gun ze hier de tijd voor. 

Canvas

Canvas schoenen zijn eenvoudig te reinigen doordat het een stevig materiaal is. Een beetje water en zeep doet wonderen. Vul de schoenen wel met kranten op en poets de hele schoenen met een doek om mogelijk kleurverschil te voorkomen. Gaan de vlekken niet weg? Doe de schoenen in een sopje en laat ze een uurtje weken. Net als alle andere schoenen hebben ze tijd nodig om ze te laten drogen, leg ze niet op de verwarming of vol in de zon en doe canvas schoenen niet in de wasmachine. Hierdoor wordt de lijmhechting snel schade aangedaan.

Metallic

Metallic is niets anders dan een coating voorzien van glans. Metallic materiaal is kwetsbaar en moet zorgvuldig gereinigd worden. Er bestaan speciale sprays om metallic mee te behandelen. De Collonil Metallic spray is uitermate geschikt om ze mee te reinigen.