SUÈDE SCHOENEN, ZO HOUD JE ZE MOOI EN ZACHT

2 mei 2019 

Suède is de binnenkant van leer. Deze binnenkant is een stuk zachter dan de opperhuid en lijkt meer op stof met een geborstelde structuur. Nubuck lijkt op suède vanwege de zachte uitstraling. Maar, nubuck is juist wel de buitenkant van het leer. Deze is licht geschuurd waardoor het een fluweelachtige uitstraling krijgt.

Een andere vorm van suède is split-suède. Dit is een dunnere suède waarvan zowel de boven- als onderkant van suède is. Het is dus eigenlijk een laag uit het leer waar de dikkere opperhuid niet meer op zit. Omdat dit dunner is, is het beter geschikt voor bijvoorbeeld het maken van soepele items, zoals kleding. Nubuck wordt juist vaker gebruikt voor (de buitenkant van) schoenen. Zowel nubuck als suède hebben een open structuur. Daardoor blijft vuil makkelijker op de schoen liggen en is het extra belangrijk om je schoen goed te beschermen, verzorgen en reinigen.

BESCHERMEN
Als je nieuwe schoenen hebt gekocht van nubuck of suède, dan is het belangrijk om eerst een beschermende laag aan te brengen voordat je de schoenen draagt. Heb je de schoenen al langer, dan breng je deze beschermde laag juist aan als finish na het reinigen en verzorgen. De Suède Nubuck Spray van Collonil biedt de perfecte bescherming voor jouw suède schoenen. Het brengt een membraan aan op de schoen die water en vuil tegen houdt. Voor extra kleurintensiteit is de spray verkrijgbaar in diverse kleuren, hierover vertellen we je verderop meer.

 

Het beschermen van je schoenen met de Collonil Suède Nubuck spray doe je zo:

 • Spuit de spray op een afstand van 30 cm over de schoenen
  De afstand is belangrijk zodat er geen natte plekken ontstaan en er echt een laagje over de schoen valt
 • Spuit de schoen volledig in
 • Laat de spray 30 min drogen voordat je de schoen bloot stelt aan water of vuil

VERZORGEN EN REINIGEN
Suède schoenen moeten altijd droog zijn voordat je begint met reinigen. Gebruik een suèdeborstel om het losse vuil van de schoen te borstelen. Omdat suède zachter is dan glad leer, beschadigt het ook sneller. Draai daarom geen rondjes over de schoen en borstel in één richting. Het borstelen zorgt ervoor dat de haartjes van het leer weer overeind gaan staan en dat maakt de schoenen alweer een stuk mooier. Op plekken die meer slijtage vertonen kun je proberen met de gum-kant van het borsteltje de haartjes zichtbaarder te maken. Dat doe je door er overheen te wrijven. Begin voorzichtig en bouw de druk langzaam op. Voor een meer intense reiniging kies je voor Collonil Carbon Complete of Collonil Shampoo Direct. Deze producten verzorgen je schoenen ook meteen waardoor ze langer mooi blijven.

COLLONIL CARBON COMPLETE
De Collonil Carbon Complete is een all-in-one reiniger, wat hem ook geschikt maakt voor alle materialen en dus ook voor kleding, koffers of meubilair. Zoek je een alleskunner, dan is dit een geweldige reiniger.

Het reinigen doe je zo:

 • Houd de bus schuin, met de spuitmond naar beneden om hem goed te schudden
 • Houd de bus helemaal op de kop en spuit 1 cm schuim op de zwarte, ruwe zijde van de meegeleverde spons
 • Verdeel het schuim gelijkmatig over de schoen en wrijf het voorzichtig in

 

COLLONIL SHAMPOO DIRECT
De Collonil Shampoo Direct is erg geschikt om vlekken uit nubuck of suède te verwijderen. Je kunt hem ook gericht op één vlek toepassen. Zo werkt het:

 • Breng de shampoo onverdund, met een opbrengspons, aan op de vlek
 • Inwrijven / inwerken
 • Spoel na met water en laat de schoen daarna goed opdrogen voordat je deze impregneert of draagt

Opfrissen van de kleur De kleur van suède schoenen houd je mooi door deze af en toe op te frissen. Dat kan op twee manieren: door je schoenen te beschermen met een gekleurde variant van de Collonil Suède Nubuck Spray of door het gebruik van een Suède Nubuck Flacon.

De Collonil Suède Nubuck Spray is al eerder in dit artikel aanbod gekomen. Deze beschermende spray is verkrijgbaar in een kleurloze variant die je op alle schoenen kunt gebruiken en in een aantal basiskleuren. Gebruik je een gekleurde spray dan zal deze de kleur van je schoenen opfrissen. Hoe de spray werkt, lees je eerder in dit artikel onder ‘Beschermen’.

Voor het herstellen van kleur kun je ook gebruik maken van de Collonil Suède Nubuck Flacon in de juiste kleur. Deze gebruik je zo:

 • Breng de crème, met de opbrengspons, rechtstreeks vanuit de flacon op de schoen
 • Verdeel gelijkmatig over de schoen
 • Laat de schoen drogen en borstel hem daarna licht op met een suède borstel

Tip: zet de schoenen tijdens het drogen niet bij de verwarming, hier droogt het leer van uit.

 

Zo, je schoen is gereinigd, verzorgd en weer mooi van kleur. Vergeet niet om na het verzorgen en reinigen van je schoenen altijd te eindigen met een beschermlaag aan te brengen. Dit doe je met de Collonil Suède Nubuck Spray. Had je voor het opfrissen van de kleur al gekozen voor de Collonil Suède Nubuck Spray dan ben je direct klaar.

De Carbon Pro spray van Collonil is een spray die alle materialen beschermt. Deze bevat geen kleur voor dat beetje extra intensiteit maar, je kunt hem zeker gebruiken als alternatief voor de Collonil Suède Nubuck Spray.

