Home

/

Inspiratie

/

Schoenverzorging

/

Schoenen poetsen, een vak apart

Schoenen poetsen, een vak apart

Datum25 april 2018

Ieder paar schoenen verdient een goede poetsbeurt, de schoenen blijven hierdoor langer mooi en gaan bovendien langer mee. Het is belangrijke om kwalitatieve schoenpoets te gebruiken om de schoenen mee te poetsen. Synthetische schoenpoets legt een beschermende laag over het leer waardoor het leer volledig sluit en niet meer kan ademen. Hierdoor wordt het leer lelijk omdat het vocht nergens naar toe kan. Schoenpoets met bijvoorbeeld bijenwas en oliën zijn onderscheidend en voorzien van kwaliteit. Deze schoenpoets biedt bescherming van binnenuit doordat er een beschermende laag wordt aangebracht en de schoenpoets trekt ook onmiddellijk in het leer. Bij Ziengs kiezen we voor de producten van Collonil omdat de natuurlijke formule van de schoenpoets van Collonil de schoenen optimaal verzorgd worden en het leer langer mooi blijft.

Schoenen poetsen op de juiste manier

Door schoenen te poetsen behouden ze de kleur en blijft het leer soepel. Regelmatig poetsen voorkomt dat jouw schoenen onnodig snel achteruit gaan. Schoenen moeten gepoetst worden als ze droog zijn. Laat de schoenen nooit drogen bij een verwarming, hierdoor wordt het leer hard en gaat het barsten. Het is verstandig om schoenen te laten drogen met behulp van oude kranten. Door oude kranten in de schoenen te stoppen wordt het vocht uit de schoenen getrokken. Wanneer de schoenen klaar zijn om gepoetst raden wij aan de volgende stappen aan te houden: 

  1. Poets de schoen eerst schoon met een (oude) doek of T-shirt om het vuil te verwijderen. Voor een optimaal resultaat moeten de randen, naden en stiksels ook schoon zijn. Gebruik hier bijvoorbeeld een oude tandenborstel voor! (Tip: verwijder de veters zodat deze niet smerig worden.) 
  2. Gebruik bij het poetsen van de schoenen een goede insmeer- of poetsborstel. Breng een kleine laag schoenpoets aan op de borstel en wrijf dit zorgvuldig uit over de schoen. Wees zuinig met de schoenpoets, het is de bedoeling dat de schoenpoets in het leer trekt en niet op de schoen blijft zitten. Denk er bij het poetsen ook aan dat de randen en naden goed worden meegenomen en het leer moet kunnen blijven ademen. 
  3. Leg de schoen vervolgens op een droge plek om ze een tijdje te laten drogen. (Let op: niet in de buurt van de verwarming.) 
  4. Borstel de schoenen vervolgens op met een borstel. Wrijf ze vervolgens op met een (oude) doek of een T-shirt om ze weer te laten glanzen als nooit te voren. 

TIP: Om de schoenen waterafstotend te houden kun je de schoenen het beste één keer per maand sprayen met een Collonil spray die geschikt is voor uw schoenen. Lees bij Onderhoud en verzorging welke spray geschikt is voor jouw nieuwe schoenen.