SPELLETJES VOOR KIDS IN HET DONKER

11 november 2021 

Wij zijn Cynthia en Annemieke, de ladies achter inspiratieplatform Lady Lemonade. Als collega’s en vriendinnen droomden we altijd van iets samen ondernemen. En zo ontstond in 2013 Lady Lemonade. Ik ben Annemieke, 39 jaar en mama van 2 stoere boys; LEGO pro Finn en dinosaurus fan Charlie. Samen met mijn grote liefde Niels woon ik in Bloemendaal. Ik ben de crea bea van dit blog en laat je graag zien hoe je op een simpele manier super leuke dingen kunt knutselen.

Het duurt niet lang meer of we vertrekken ’s morgens weer in het donker naar school met de kinderen. De dagen zijn korter en het is minder lang licht. Saai? Welnee! Want nu kun je allemaal super toffe dingen doen die op lange, lichte zomerdagen onmogelijk zijn. Zoals keihard de show stelen met je nieuwe Skechers sneakers mét lichtjes in de zool (voor jongens en meisjes). Om te laten zien hoe ontzettend vet deze schoenen wel niet zijn, hebben wij samen met Ziengs – de place to be voor het scoren van Skechers schoenen – een aantal geweldige spelletjes & activiteiten in het donker voor jullie op een rij gezet. Leuk vermaak voor een kinderfeestje, tijdens een logeerpartij of op een vrije (mid)dag.


1. Ballonnen hooghouden
Tijdens dit spelletje in het donker moeten de kinderen proberen om hun ballon zo lang mogelijk in de lucht te houden. Wie dit het langst volhoudt, die wint. In de ballonnen doe je glow in the dark staafjes of mini led lichtjes, waardoor ze mooi licht geven in het donker. Een leuke variatie op dit spel: alle kinderen zijn verantwoordelijk voor alle ballonnen in het spel (minimaal 2 per kind). Nu moet er samengewerkt en extra goed opgelet worden. Extra moeilijk dus!

2. Glow in the dark bowlen
Voor glow in the dark bowlen hoef je niet naar de bowling baan. Je verzamelt gewoon wat lege flessen en doet daar breeklichtjes in. Dan zet je de flessen op een vlakke ondergrond en gebruik je een bal om ze omver te werpen. Iedere omgekegelde fles is een punt waard. En wie de meeste punten bij elkaar gooit, heeft dit spelletje in het donker gewonnen. Je kunt meerdere rondes spelen.

3. Neon disco-party in het donker
Trek je Skechers schoenen met lichtjes aan, behang jezelf met glow in the dark staafjes en laat je favo muziek uit de speakers knallen. En wow, je hebt je eigen neon disco party! De schoenen van Charlie en Lucy (links) geven licht bij beweging. En bij de sneakers van Finn (rechts) kun je de lichtjes in de zool aan- en uitzetten en ook voor verschillende kleuren kiezen. Met zulke toffe schoenen blijven kinderen dansen!


4. Schaduw spel en schaduw figuren maken in het donker
Een schimmenspel is ook een hele leuke activiteit voor in het donker. Met schaduwen kunnen de kinderen een eigen show maken, met schaduwfiguren van papier of door schaduwfiguren te maken met hun handen. Dus licht uit, spot aan en let the show begin.

5. Blacklight speurtocht
Een speurtocht in het donker is ook spannend! Die kun je bijvoorbeeld uitzetten door met een speciale blacklight pen met onzichtbare inkt letters op briefjes te schrijven en die op te hangen door het hele huis. De kinderen moeten dan met een blacklight lampje op zoek en met alle letters die ze vinden een woord maken.

6. Glow in the dark mikado
Mikado kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Maar heb je dit spelletje ook wel eens in het donker gespeeld? In plaats van gewone stokjes gebruik je glow sticks. De kinderen moeten ze proberen te pakken, zonder de andere staafjes te laten bewegen. Wie zo de meeste sticks verzamelt, heeft gewonnen.


7. Zaklamp tikkertje
Een ander leuk spelletje in het donker is zaklamp tikkertje. Alle kinderen mogen zich verstoppen in het donkere huis. En de tikker krijgt een zaklamp en moet de kinderen proberen te ‘tikken’ met de lichtstraal. Dat wordt rennen, bukken en wegduiken om uit het licht te blijven! Als de tikker alle kinderen geraakt heeft, is het spel afgelopen.

8. Lichtgevende pot maken
Met breeklichtjes kun je ook je eigen (tijdelijke) lampje maken. Je knakt het staafje en knipt het dan voorzichtig door en laat de vloeistof in een lege glazen pot lopen. Hoe meer sticks je gebruikt, hoe meer licht je pot geeft. Als je een aantal staafje in de pot gedaan hebt, draai je de deksel erop en schud je even. Al die druppels tegen de zijkant van het glas lijken net kleine vuurvliegjes in het donker. Je lichtje blijft – afhankelijk van de kwaliteit van de glow sticks – zo’n 6 uur branden.


En, zijn jullie al enthousiast over al deze leuke spelletjes & activiteiten? We hopen dat we je hebben kunnen inspireren. En ken je zelf ook nog leuke spelletjes voor in het donker? Deel ze vooral met ons!

