Hoe verzorg je print materialen?

11 juni 2019 

De meest gebruikte materialen met dierenprints zijn suède, nubuck, glad leer, lakleer en pony. Deze materialen verschillen sterk van elkaar in structuur. Suède en nubuck is een open nerf materiaal, terwijl lakleer juist een dichte structuur heeft. Pony heeft een harige toplaag die de schoenen een extra dierlijke uitstraling geeft. In Nederland komen schoenen van echt slangenleer nauwelijks voor. Meestal is de print van slang of reptiel geprint op een ander materiaal. Dit kan op een materiaal met een dichte coating, zoals lak of op een open structuur, zoals glad leer, suède of nubuck. Door met een platte hand over het materiaal te wrijven is het type materiaal te herkennen. Een dichte coating voelt glad aan. Bij een open coating voel je de print als een soort vlokken op het materiaal liggen. Daardoor voelt het wat ruwer.

SUÈDE / NUBUCK MET PRINT

Beschermen:
Suède en nubuck zijn populaire materialen voor prints. Suède is de binnenkant van leer. Deze binnenkant is een stuk zachter dan de opperhuid (glad leer) en lijkt meer op stof met een geborstelde structuur. Nubuck kan op dezelfde manier worden behandeld als suède. Wel is er een verschil tussen de twee materialen. Nubuck is namelijk wel de opperhuid van het leer. Omdat deze opperhuid is geborsteld, krijgt het een fluweelzachte finish. Nubuck kun je van suède onderscheiden doordat het nog net iets zachter oogt en voelt dan suède. Suède en nubuck zijn beiden een open nerf materiaal, waardoor het vuil en water opneemt. Om de materialen water- en vuilafstotend te maken, spray je de schoen in met Collonil Carbon Pro. Carbon Pro is de meest krachtige bescherming tegen water en vuil en zorgt ervoor dat water en vuil niet in het materiaal dringt, maar er in parelvorm vanaf drupt.

Verzorgen:
Soms kunnen de kleuren van suède en nubuck een opfrisbeurt gebruiken. Collonil heeft speciaal voor suède en nubuck een impregnerende spray die kleuren langer mooi houdt. Juist voor prints is de kleuractivering in deze spray een uitkomst, omdat het de diverse kleuren meer ophaalt.

  1. Spray op 30 centimeter afstand
  2. 30 minuten laten drogen
  3. Na 30 keer dragen herhalen

Voor een iets intensievere en preciezere verzorging van de kleuren kun je de Nubuck + Textile flacon van Collonil gebruiken. Hier is een kleurloze versie van, maar je kunt ook gerust gebruik maken van een flacon met een kleur die het dichtste bij jouw schoen in de buurt komt. Over het algemeen liggen prints op materiaal, waardoor het de vloeistof uit de Nubuck + Textile flacon hierop niet pakt en de print in stand blijft.  

Reinigen:
Suède en nubuck met print reinig en verzorg je bij voorkeur droog. Je begint met het schoonborstelen van het materiaal. Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken in het materiaal gebruik je de Suède Nubuck box. Door zachtjes op de vlek te wrijven met de zachte kant van het blokje verdwijnen vlekken. De crêpe kant gebruik je voor een meer grondige reiniging. Door de wrijving met de schoen, wordt het crêpe warm en heeft het een sterke reinigende werking.

 

LAK MET PRINT
Slangenprint zien we al veel, maar gaan we nog veel meer zien in de schoenmode. De print zien we ook veel in combinatie met een lakmateriaal. Lak is een coating over een ander materiaal, zoals leer. Omdat de coating een dichte structuur heeft, kan het geen vocht opnemen. Ook beschermende en verzorgende sprays kunnen niet in het materiaal hechten en hebben daardoor geen nut.

Verzorgen & Reinigen:
Lakleer hoef je dus niet te beschermen. Wel is het belangrijk om lakleer goed te verzorgen, zodat je scheurtjes en dofheid voorkomt. De Lack Mousse van Collonil geeft een vol schuim die de elasticiteit en glans van het lak behoudt. De toevoeging van elasticiteit verkleint de kans op scheurtjes in het lak. Bovendien heeft de mousse een antistatische werking, waardoor het lak minder vuil aantrekt! De mousse is eenvoudig aan te brengen op de schoen en hoeft alleen ingewreven te worden.

TIP: een hele belangrijke tip om scheurtjes in lakleer te voorkomen is het gebruik van een schoenspanner. Door de lakschoenen op spanning te houden, worden scheurtjes in het materiaal voorkomen.

 

GLAD LEER MET PRINT
Glad leer dat verrijkt is met een print heeft dezelfde bescherming en verzorging nodig als glad leer zonder print. Het is belangrijk om te weten dat er waarschijnlijk kleur is toegevoegd voor de print. Het leer is dus niet kleurecht. Door de kleurloze verzorgende en reinigende middelen te gebruiken, kan de kleur daardoor afnemen.

Beschermen:
Glad leer heeft een open structuur. Hierdoor is het erg belangrijk om het goed te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld met de Carbon Wax spray van Collonil. Deze heeft naast een beschermende ook een verzorgende werking.

  1. Spray op 30 centimer afstand
  2. 30 minuten laten drogen
  3. Eventueel uitwrijven
  4. Na 30 keer dragen herhalen

Verzorgen:

  • Met de Shoe cream wordt het leer gevoed, waardoor het soepel blijft. Naast verzorging houdt deze crème ook de kleur mooi of pept het de kleur weer op na slijtage (inwrijven met een borstel, laten instrekken en uitwrijven met een borstel/doek of handschoen).
  • De waterstop tube bevat amandelolie voor extra voeding aan glad leer. Het laat glad leer extra glanzen, frist de kleuren op en zorgt voor een waterafstotende laag (eenvoudig aanbrengen met de aanbrengspons, laten drogen, uitwrijven met een borstel voor extra glas).

Reinigen:
Het diep reinigen van (verrijkt) glad leer kun je doen met de Carbon Complete. Strepen die ontstaan door het stoten van de schoen poets je weg met de Soft Gum.  Ook is deze gum een handige tool voor het schoonmaken van zolen.


PONY MET PRINT
Pony is een ongelooide dierenhuid, waarvan de haren nog aan het leer zitten. De haren zijn wel vaak bewerkt. Deze zijn ingekort, maar vaak ook gekleurd of op een andere manier bewerkt. De ondergrond van pony is leer, maar deze is lastig te bereiken door de bedekking van het haar. De behandeling van pony is daarom net even anders. Om de haren mooi te houden, moeten deze zo min mogelijk in aanraking komen met vocht. Bescherming is daarom belangrijk. Ook tijdens het behandelen van Pony moet het materiaal niet te vochtig worden. Het advies is daarom de schoenen licht in te spuiten met Carbon Pro en de behandeling wat vaker te herhalen om de werking vast te houden. 

Verzorgen & Reinigen:
Pony moet droog gereinigd worden. Gebruik hiervoor een zachte borstel om vuil uit de haren te borstelen. Doe dit altijd voor het sprayen.

